Ga naar hoofdinhoud
Ervaren allround DJ uit Amsterdam en Utrecht voor bruiloft, verjaardag of personeelsfeest - Muziek op maat voor elk feest!

16 september 2013

Bijna twee jaar geleden schreef ik al eens een blog over de openingsdans. Omdat ik sindsdien op tientallen bruiloften gedraaid heb én omdat het een tijdloos onderwerp is, plaats ik dit stukje – mét update – nu nog een keer. De lijst titels is namelijk flink uitgebreid. Ik hoop dat de aanstaande bruidsparen er iets aan hebben ter inspiratie.

Welke openingsdans kiezen we voor onze bruiloft? Dat is een vraag waar veel aanstaande bruidsparen zich het hoofd over breken. Dit komt ook altijd ter sprake tijdens de kennismakingsgesprekken die ik met hen heb. Ik geef dan geen directe muzikale suggesties, want het moet bij uitstek een nummer zijn waar de bruid en bruidegom zelf iets mee hebben. Ze krijgen wel de tip dat een openingsdans geen ‘must’ is. Bijna de helft van de bruidsparen waarvoor ik de afgelopen jaren draaide, koos ervoor het feest zonder openingsdans te laten beginnen. Dat werkt meestal prima. Ik houd dan zelf in de gaten wanneer mensen zijn uitgepraat en wanneer iedereen zo’n beetje het kersverse bruidspaar heeft gefeliciteerd. Dan wordt het zoetjes aan tijd om van achtergrondmuziek over te gaan op de juiste nummers waarop de eerste mensen geheid in beweging gaan komen.

Wanneer er gekozen wordt voor een openingsdans, is de timing heel belangrijk. Als bijvoorbeeld een groep van 30 man om 20.00u klaar is het met het diner en de 70 andere genodigden komen vanaf die tijd erbij, is een openingsdans om 20.30u best vroeg. De meeste mensen willen dan het bruidspaar nog feliciteren en veel mensen hebben elkaar lang niet gezien, dus er wordt vooral veel bijgepraat. Na drie nummers zakt de dansvloer dan meestal weer in. Dat is geen ramp, want ik krijg ‘de vloer’ na een tijdje wel weer aan de praat. Maar ik zou altijd adviseren om in dit geval de openingsdans wat later te doen. Dan zullen namelijk meer mensen in de stemming zijn om te gaan dansen, waardoor je je als bruidspaar minder opgelaten hoeft te voelen. Want laten we eerlijk zijn: de meeste Nederlanders komen pas in beweging als ze een paar biertjes op hebben.
Uitzondering hierop is als het bruidspaar een grootse entree wil maken voor de nieuwe gasten. Daar hoort natuurlijk ook een bijzonder nummer bij. Of er dan aansluitend door de anderen gedanst gaat worden is eerlijk gezegd wel de vraag, want de meeste gasten zijn dan ook pas net binnen.

Als (bijna) alle genodigden de hele dag aanwezig zijn geweest, zullen de meeste mensen zo snel mogelijk behoefte hebben om lekker te dansen. Dan kan de openingsdans niet vroeg genoeg zijn.
Dan de openingsdans zelf: hieronder volgt een overzicht van alle openingsnummers die ik de afgelopen jaren heb gedraaid. Wees niet bang dat je voor een cliché-nummer kiest, zolang het maar jullie persoonlijke keus is. Dat is het belangrijkst. Je ziet dat werkelijk niks te dol is en dat het zeker geen stijldans hoeft te zijn. In de regel is een langzame opener wel het meest gangbaar. De fotograaf zal namelijk direct in actie komen en dan wil je als bruidspaar toch liefst stijlvol op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Maar na anderhalf á twee minuten voelt het paar zich meestal wat opgelaten en draaien de gezichten mijn kant (de dj) uit. Dan wordt het tijd om een dansvloerkraker erin te gooien (laat die keuze maar aan mij over) en kan iedereen in beweging komen.

Openingsnummers gekozen door bruidsparen:
Intro The final countdown – Europe
Triptico – Gotan Project, overgaand in You should be dancing – Bee Gees
Suavemente – Elvis Crespo
This will be – Nathalie Cole
Ring of fire – Johnny Cash
The nearness of you – Ella Fitzgerald & Louis Armstrong
Unchained melody – Righteous brothers, rigoreus onderbroken door What I like about you – Romantics
Wonderful tonight – Eric Clapton, vrij snel overgaand in You’re the one that i want
All night long – Lionel Richie
Celebration – Kool & the Gang
I put a spell on you – CCR (met gitaarsolo door de bruidegom!)
In d’n hiemel – Beppie Kraft
When love takes over – David Guetta & Kelly Rowland
One – U2
Give me everything – Pitbull ft Ne-Yo, Afrojack & Nayer
Only you – Platters
Gracias a la vida – Mercedes Sosa
Walking on sunshine – Katrina & The Waves
Fly me to the moon – Frank Sinatra
Fever – Peggy Lee
Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij
One day like this – Elbow
Just say yes – Snow Patrol
Under your spell – Desire
I gotta feeling – Black Eyed Peas (meerdere keren)
Vattene va – Nino d’Angelo overgaand in The next movement – The Roots
Le Freak – Chic
Think – Aretha Franklin
What a wonderful world – Louis Armstrong
Make you feel my love – Adele
Don’t stop – Gin Wigmore
Waka Waka – Shakira
Dancing in the moonlight – Toploader
Voor haar – Guus Meeuwis overgaand in Suavemente – Elvis Crespo
Young & beautiful – Lana del Rey overgaand in Titanium – David Guetta feat. Sia
That man – Caro Emerald
Sexy & I know it – LMFAO
Feels so close – Calvin Harris
A little party never killed nobody – Fergie

Back To Top